Talleta muistosi ikuisesti

Kuvan lisääjä/Kuvaaja: Photokuvat - 16 helmikuun, 2021

Asettelen aamupalan kauniisti pöydälle. Otan siitä kuvan ja jaan ystävälleni snäpissä toivottaen hyvät huomenet. Kävelen järven rantaa pitkin työpaikalle uskomattoman kauniissa auringonpaisteessa. Ikuistan sen kuvaksi ja jaan Instagramissa, koska haluan jakaa hetken tuttavien kanssa.

Monet päivistäni jatkuu hyvin samaan tyyliin. Puhelimen muisti huutaa apua, kun tilaa uusille kuville ja videoille ei enää ole. Mielestäni huonoimmat poistan tai tallennan nettiin, jotta voin kuvata vielä vähän lisää.

Toisinaan sydäntä oikein riipaisee, kun joudun poistamaan osan kuvista.  Samalla kuitenkin mietin, että osaako jälkipolvi arvostaa sitä kuvien määrää joka jälkeeni jää? Niitä on jo tuhansia ja elämässä en ole tullut edes puoliväliin.

Muistan elävästi äitini liimailemassa valokuvia albumiin. Elämäni ensimmäinen kymmenen vuotta mahtuivat kahteen albumiin, joihin on ikuistettuna vain muutamia tärkeimpiä hetkiä. Enkä kyllä koskaan ole edes ajatellut niitä olevan aivan liian vähän tai harmitellut kun jotain ei ole ikuistettu.

Pixabay

Viimeiset kymmenen vuotta olen joka kuukausi päättänyt kehittää ottamani kuvat valokuviksi. Toistaiseksi päädyn yhä edelleen tekemään saman päätöksen, eikä niitä todellisia kuvia ole vieläkään tilattu.

Toisaalta samalla tiedostan riskin sille, että kuvat voivat hävitä hetkenä minä hyvänsä bittiavaruuteen. Kuinka voin hallita tätä valtavaa kuvamäärää? Miten ne olisi järkevä tallentaa?

Vanhin, mutta paras tapa

Harvoin enää törmää valokuva-albumeihin tai oikeisiin aitoihin kuviin. Niiden katsomisessa on oma hohtonsa, vaikka määrällisesti ne ovat rajoitetumpia kuin digikuvat.

Paperikuvat ovat teknologian kehittymisestä huolimatta turvallisin tapa säilyttää omat kuvat. Aikojen myötä niitä on tallennettu korpuille, CD-levyille ja kovalevyille. Mikään näistä ei kuitenkaan voi antaa varmuutta kuvien säilymiselle ikuisesti.

Toki paperikuvien häviämisessä on myös omat riskinsä. Tämä on kuitenkin huomattavasti pienempi, kuin digitaalisissa kuvissa.

Tallenna useaan eri paikkaan

Kuvat kannattaa tallentaa varmuuden vuoksi moneen eri paikkaan. Itse olen onnistunut hävittämään kovalevylle tallennetut kuvat, eikä niitä ole ollut mahdollista palauttaa. Tämä riski on aina olemassa teknologian kanssa.

Näissä tapauksissa on käynyt onni onnettomuudessa, kun tärkeimmät kuvat on onnistuttu löytämään sosiaalisesta mediasta ja tuttavilta. Näin ei jäänyt harmittamaan ne tuhannet kadonneet kuvat viiden vuoden ajalta.


Tästä viisastuneena kuvat löytyvät kovalevyn lisäksi useammasta eri pilvipalvelusta. Ne ovat siellä odottamassa aikaa, kun käytännössä onnistun ne teettämään paperikuviksi.

Digitaalisten kuvien säilömiseen pilvipalvelut ovat yksi järkevimmistä tavoista. Niihin on mahdollista ladata kuvat eri albumeihin, jotta kuvien löytäminen myöhemmin on helpompaa. Samalla ne eivät vie tilaa puhelimella tai tabletilla.

Muistot kulkevat kuvien muodossa näin kaikkialle missä nettiyhteys on mahdollinen. Tämän lisäksi kuvat kannattaa varmuuden vuoksi tallettaa myös kovalevylle tai perinteisesti polttaa CD-levylle. Näin voi pienentää riskiä kuvien häviämiseen.

Pixabay

Käytä apuna sovelluksia

Sitä myötä kun filmirullat ja paperikuvat ovat jääneet historiaan, niin kuvien määrä on kasvanut valtavasti. Enää ei tarvitse nähdä vaivaa isojen kameroiden kantamiseksi, filmirullien käsittelyyn ja kuvien teettämiseen.

Jokaiselta löytyy taskusta puhelin, jolla pystyy ottamaan kuvia. Kuvien ottamista ei tarvitse miettiä tarkkaan ja lopputulos on nähtävissä heti. Nämä ovat niitä hyviä puolia, jonka teknologian kehitys on tuonut mukanaan.

Edelleen itseäni hirvittää se työmaa, joka kuvien lajittelussa ja selvittelyssä odottaa minua. Tarjolla on onneksi apuja helpottamaan työn määrää. Ajatus kuvien liimaamisesta ja tekstien kirjoittamisesta ei ole mitenkään houkuttelevaa. Se ei vaan sovi minulle. Viihdyn ainoastaan kuvien ottamisen parissa.

Useat yritykset tarjoavat sovelluksia joiden avulla kuvat voi tehdä suoraan kirjaksi. Niistä löytyy myös valmiita pohjia, joiden avulla on helppo järjestää kuvat kirjan muotoon. Itselle tässä jää ainoastaan kuvien lataaminen.

Täydellinen ja helppo tapa minunlaisille, jotka eivät askartelun parissa viihdy.

Muistojen sekamelska

Mikäli tunnen itseäni, niin päätös kuvien teettämisestä kirjaksi tai albumiksi tulee olemaan perinne kerran kuukaudessa. Elämä jatkuu samaa rataa eteenpäin, kartuttaen jatkuvasti otettujen valokuvien määrää.

Aina löytyy hyviä syitä siirtää teettäminen huomiselle. Normaalin arjen pyörittämisen lisäksi toisinaan unohdun lukemaan kirjoja, uppoudun Netflixin pariin, nautin illasta ystävien kanssa tai tavoittelen unelmaa jättipotista William Hill EU -sivustolla esimerkiksi.

Kuvat olen onnistunut jo tallettamaan useaan eri paikkaan, joten todennäköisesti ne ovat ikuisesti jälkipolvien ihailtavana. Uusin vielä kerran päätökseni kuvien teettämisestä. Minulla on vahva tunne siitä, etten ole yksin tämän asian kanssa.

[attachments *shortcode options*]

Kuvan käyttö

Kuviamme saa käyttää vapaasti www-sivuilla, mainoksissa, julisteissa, lehdissä. Ainoa asia mitä pyydämme on että jos käytätte kuviamme www-sivuilla laitatte kuvan alle lähdemaininnan linkin muodossa. Eli linkki sivuillemme.